Baltikumi példák – Dr. Hajas Ildikó gyűjtése
2017-12-01
Tapasztalatom átadom szeretettel – indul a hivatásos nagyszülő tanfolyam Kecskeméten
2018-04-16

Holland kísérlet

Csóró egyetemisták még az amúgy igen jómódú Hollandiában is akadnak. Rajtuk segít remek ötletével egy idős otthon Amszterdam egyik elővárosában, Deventerben.

Az intézmény ingyen kosztot és kvártélyt kínál azoknak a diákoknak, akik beköltöznek és vállalják, hogy heti harminc órát foglalkozzanak a bentlakókkal.

Ez idő alatt leginkább társaságot kell nyújtaniuk az öregeknek, vagyis a heti harminc órát a már beköltözött hat diák jellemzően sportközvetítések nézésével, születésnapok megünneplésével, vagy szimplán társalgással tölti az otthon 160 lakójával.

Ezért cserébe a teljes ellátáson és az ingyen szálláson felül még teljes szabadságot is kapnak – az idősotthon vezetése csak annyit kért, hogy semmi olyat ne csináljanak, ami zavarhatja az öregeket.

Az otthon lakói nem pusztán jobban szórakozhatnak, hanem egészségesebben és tovább is élhetnek – kutatások igazolták, hogy azok az öregek, akik nem magányosak, pláne, ha fiatalok veszik körbe őket, egészségesebbek magányos társaiknál.

Már francia, spanyol és amerikai idős otthonok is követik a deventeri példát. (Business Insider   magyar szöveg: 444.hu/