Jutalompálya, avagy a hasznosság élménye

X-Y-és a Nagy Generáció
2017-11-11
Baltikumi példák – Dr. Hajas Ildikó gyűjtése
2017-12-01

Pár éve   az amerikai NIH kutatójával Kúnos Györggyel  egy fontos felfedezés utóéletéről beszélgettünk.  A 90-es években kiderült, hogy szervezetünk   marihuana-szerű/ hatású  anyagot  termel.  Ezek az anyagok , endo-kanabionidok megtalálhatóak az agyban is  és kulcsszerepet játszanak az ún.  jutalompályákban.   Ezek az idegi pályák a jó érzéseket közvetítik: a csokoládé ,  a szeretkezés,  egy jó vacsora, vagy a zene élvezetét…Agyunk fontos része ez a pálya- mondta a professzor,  hogy a világot néha rózsaszínben is lássuk és boldog pillanataink legyenek.

Ez a beszélgetés  jutott eszembe, amikor egy  fiatalember érdekes szakdolgozatát olvastam az interneten. Igen, ilyesféle örömérzést vált ki a   hasznosság élménye is.
Szigeti Ferenc Albert az alábbi idézettel indítja  tanulmányát: „A szolidaritás minden emberi tevékenység egyetlen lehetséges értelme és célja.” (Rorty R.)
Az alábbi linkre kattintva elolvashatják. Fontos , tanulságos.  A címe:  Az önkéntesség szerepe a fejlett piacgazdaságban
http://www.onkenteszala.hu/files/Az_onkentesseg_szerepe_a_fejlett_piacgazdasagban.pdf