Gábor Judit: A nagyszülők a kulcsfigurái a boldog unokáknak
2016-01-18
Nyugdíjas Skandinávia- Garam Katalin
2016-05-23

hoax-az internetes kacsa

A hoax hatáskeltő álhír: kacsa, hazugság, manipuláció.  Legtöbbször az érzelmekre hatnak és  viccesek, ártalmatlanok. Máskor félrevezetnek, csalás, rejtett érdekek állhatnak a  háttérben. (hoax  tanulmány a bejegyzés végén)

Gyakran osztunk meg egymással vicces videókat, internetes vírus riasztást , teszteket, lelki tanácsokat, praktikákat , bűnügyi , politikai érdekességeket, orvosi szenzációkat …. Ki tudja melyik igaz, melyik hamis? Nem számít, bízunk a feladóban és egyébként is reménytelen eligazodni az információs dzsungelben.
De azért néha megpróbáljuk? Mert van amikor számít. Mint például a következő esetben.

Január 22-én kaptam egy sokszorosan továbbított levelet. Első mondata  hatalmas pink betűkkel:

A cikk küldője onkológus orvos!!!

A cikk címe : Egy érdekes és megfontolandó cikk a rákról. Ki ne olvasná el?

A hivatkozás, mindjárt az elején meggyőző : „ a Johns Hopkins kutatóintézete végre elkezdett beszélni arról, hogy van más választásunk is” (A John Hopkins a világ egyik legrangosabb rákkutatóhelye, egyeteme, kórháza.)

A cikk két nagyon világos , pontokba szedett részből áll: az egyik tudományos érvek a sugárzás és a kemoterápia ELLEN, a másik rész megelőző, gyógyító élelmiszerek, étrend kiegészítők felsorolása, amelyek „ lehetővé teszik a szervezet saját ölősejtjei számára a rákos sejtek elpusztítását. Más táplálék kiegészítők, mint pl. az E-vitaminmegint  pink betűkkel– apoptosist (programozott sejthalált) okoznak  és elpusztítják a rákos sejteket…”

Nagyon érdekes volt. De azért a sok nagybetű gyanús lett- meg a végén a felszólítás: „küldd el mindenkinek, aki fontos neked! Beütöttem a cikk kulcsszavait először magyar keresőbe: John Hopkins, kemoterápia, rák.. és máris eljött a cikk több helyről is. Kiderült az onkológus orvos személye is: Dr. Dávid Tamás. De ki is ő?

(2008 )Kulturális ajánló: Dávid Tamás rákkutató könyvbemutatójára invitál,
(2009) Hivatalos megyei portál: az osztrák tudományos minisztérium munkatársa a budapesti születésű professzor dr Ádám Tamás. Több mint 20 éve foglalkozik rákkutatással….”
(2010) a „Bécsben élő nemzetközi hírű rákkutató a kollégáival olyan egyedülálló terápiát dolgozott ki, ( CoD tea) ” Azután jön a meglepetés:
(2011) –„ A CoD tea dr. Dávid Tamás bécsi állatorvos terméke”. 36 milliós bírság a CoD-teát forgalmazóknak – eljárás indult…. …
2013 július magyar médiaportál: „Az igazság az, hogy ha mindenki a kurkumát és D-vitamint szedne, a ráknak még kifejlődni sem lenne esélye …. „

Az angol nyelvű kulcsszavak a John Hopkins  hivatalos oldalára vezetnek és leleplezik, hogy a magyar nyelvre is lefordított cikk évek óta kering a neten – és egy hoax. Egy kacsa.  A közlemény felsorol más  rákkutatással és a John Hopkinssal kapcsolatosan keringő álhírt is.Vagyis , NEM IGAZAK  az alábbi állítások:

The Hoax: Everyone Has Cancer Cells- (Mindenkiben vannak ráksejtek…),
The Hoax: A Strong Immune System Destroys Cancer – (Az erős immunrendszer legyőzi a rákot..),
The Hoax: Cancer is Caused by Nutritional Deficiencies and Supplements Will Correct Them– (A rákot a helytelen táplálkozás okozza, amit táplálék kiegészítők korrigálhatnak..),
The Hoax: Chemotherapy and Radiation Therapy Harms Normal Cells. Surgery Causes Cancer to Spread( A kemoterápia és a sugárzás elpusztitja az egészséges sejteket, a műtét szétszórja a rákot )
The Hoax: Cancer is a Disease of Mind, Body and Spirit( A rák az agy, a test és a szellem betegsége)
The Hoax: Oxygen Kills Cancer Cells (Az oxigén megöli a rákos sejteket)

Nem csak mindegyiket olvastam, de el is hittem. Az is lehet, hogy egyszer igaz is lesz. Most még nem az.

Tanulság van?  Talán.  Ha szenzációs híreket olvasunk, ha  fontolgatjuk, hogy alkalmazunk vagy kipróbálunk egy terméket, ha azt hisszük érveket találtunk nagy döntésekre, – érdemes kicsit nyomozni az interneten.

És most még többet a hoaxról: kattintsanak Fenyvesi Judit tanulmányára
fhttp://communicatio.hu/jelkep/2015/4/JelKep_2015_4_Fenyvesi_Judit.pdf
(sárközy erika )