Új CédrusNet Mintaprogram: LIMM projekt – innovatív válasz a rohamosan idősödő társadalom kihívásaira

A CÉDRUSNET KOROSZTÁLYOK – KONFERENCIA MISKOLCON
2022-06-21
CÉDRUSNET LIMM – SZOLNOK. A társadalmi kihívások újfajta megközelítése.
2022-11-18

A 2022 őszén „Lokális Innovációs Menedzsment Modell Projekt (LIMM)” címmel új társadalmi modellkísérletet indított a CédrusNet Egyesület. A mintaprogram célja a települések felkészítése a társadalmi innováció fogadására, tervezésére az idősödő társadalomhoz kapcsolódó kihívások példáján keresztül.

A projekt a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) pályázati támogatásával valósul meg, az egyesület együttműködő partnere Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata. Egy, az elmúlt években kidolgozott modell-kísérlet továbbfejlesztésével az önkormányzatok nagyobb szerepet vállalnak a helyi innováció erősítésében.

A kísérleti programban az önkormányzat innovációs partnerséget épít a helyi civil szervezetekkel és érdekelt partnerekkel új megoldások közös tervezésére új lehetőségekért a szenior népesség számára: a kompetencia fejlesztésére, a szenior tapasztalatok hasznosulására egyebek között a családsegítésben, az egyedül élő idősek, támogatásában és a munkavállalásban.

Mivel Szolnok lakossága az országos átlagnál is gyorsabban öregszik, a város vezetése nyitott volt arra, hogy élére álljon egy fenntartható megoldást eredményező kísérletnek. A decemberig tartó közös munkában a résztvevők az együtt tervezés (co-creation) módszerével készítik elő az önkormányzati Innovációs Pont megvalósításának részleteit, amely az igényekre reagáló folyamatos fejlesztéssel segíti a Helyi Esélyegyenlőségi Program célkitűzéseinek megvalósítását, a város és lakói számára az aktív idősödés feltételeinek megteremtését.