AZ ANYÓS-VICCEK KORA LEJÁRT (KUTATÁSUNK EREDMÉNYEIBŐL)

TÁMOGASSA ADÓJA 1%-ÁVAL MUNKÁNKAT!
2022-04-14
BRIDGE TO BENEFIT 2022-BEN IS – RÉSZTVEVŐBŐL ELŐADÓ ÉS ZSŰRITAG
2022-06-10

A munkahely, háztartás, gyereknevelés, ügyintézés, idős szülők, nagyszülők segítése annyi feladatot jelent, hogy a fiatal szülők folyamatosan mókuskerékben pörögnek. Pedig több, szabadon felhasználható, minőségi időre lenne szükségük a családi élet harmonikusabb megéléséhez, több időt igényelnének a szülők saját magukra, egészségükre, hivatásukra, közösségi életükre, kultúrára, utazásra, általában a ma divatos életmód követésére. A megoldás kulcsa a szeniorok korszerű tudással frissített élettapasztalatának hasznosítása családsegítő szerepben – derül ki a CédrusNet-Erasmus Intézet legújabb felmérésből.

Az 500 válaszadó visszajelzéseiből kiderül, hogy a gyermekes szülők több mint 50%-ának napi 1 óránál kevesebb szabadideje van, pedig úgy érzik, hogy a kiegyensúlyozott állapothoz minimum ennyire lenne szükségük. Ezeknek a háztartásoknak csak 10%-a vesz igénybe külső segítséget, de ennél sokkal többen vágynának családi vagy fizetős segítségre. Legtöbb külső segítséget a nagyszülők nyújtják.

Vagyis elérkeztünk az „anyós kérdéshez”.  Bizony, aki teheti, igénybe veszi a nagyszülők – főleg az anyák és anyósok – nyugdíj után felszabaduló idejét, a család menedzselésében szerzett tapasztalatát, türelmét, de sokan megfogalmazták azt is, hogy ha a vér szerinti nagyszülők bármilyen oknál fogva nem tudnak segíteni, akkor szívesen fogadnának pótnagyi segítőt. Nem csak a háztartásban és gyerekek ellátásában, de a családi élet, az összetartozás erősítésére és a generációk közötti együttműködés gyakorlásához is.

Ahhoz azonban, hogy az idősebbek a fiatal generáció értő segítői lehessenek, meg kell érteniük mindazt, ami időközben megváltozott. Meg kell ismerni, sőt tanulni a fiatal szülők élethelyzetét, igényeiket, gondolkodásukat, a gyermeknevelés ma divatos gyakorlatát, a ma korszerűnek tartott háztartás elveit, és meg kell ismerni a gyerekek világát, a mai iskolai környezetet, azokat a hatásokat, amelyek a mai gyerekeket érik.

A segítők közreműködésével megszerezhető több személyes idő a válaszadók szerint csökkentené a stresszt, javulna a családi együttlétek minősége, türelmesebbek lennének egymással az emberek, ezt az időt a párjukkal, gyerekükkel töltenék, sportolnának, tanulnának.

A fiatal apák, anyák által megfogalmazott igények mellett pedig rendelkezésre áll a nagyszülői szerepet vállalni akarók egyre nagyobb tömege, élet- és munkatapasztalattal, akik feladatra és kiegészítő jövedelemre, családközelségre, pótunokára vágynak.

Létezik tehát a kereslet is és a kínálat is, de a találkozásuk esetleges, semmilyen formában nem intézményesült. A CédrusNet Program ezért tervezi olyan családsegítő pontok létrehozását, melyeknek fő tevékenysége a háztartási munkákhoz, rutin ügyintézésekhez, alkalmi segítséghez, gyermekgondozáshoz, nagyszülőkről való gondoskodáshoz megbízható segítség közvetítése. Célja az igényeknek megfelelő, családokat segítő szolgáltatások működtetése, generációk sokszintű találkozása, kölcsönös tudásátadás.

(A kutatást a CédrusNet-Erasmus Intézet Kft. készítette a Családbarát Ország Program a Miniszterelnökség támogatásával).