CédrusNet-Program a társadalmi fenntarthatóságért, előadás Stuttgartban

EGY KIS SÉTA IS FIATALOSABBÁ TESZI AZ AGYAT
2021-08-05
D-CARE INNOVÁCIÓS VERSENY FELHÍVÁS
2021-12-13

Nagy lépés a CédrusNet-Program nemzetközi ismertsége felé. A „Fenntartható értékteremtés a Duna régióban – innovatív párbeszéd és tudáscsere a fenntarthatóság jegyében” címmel Stuttgartban rendezett eseményen november 16-án bemutattuk a CédrusNet-Programot, valamint projektpartnerként ismertettük a Duna menti országok közös idősgondozási projektjét (D-CARE).

Sikerült közvetíteni a CédrusNet legfontosabb gondolatait:

  • Paradigmaváltást sürget a demográfiai bomba, hogy az idősödő emberek sokasága jó minőségű életet élhessen, tudásuk, tapasztalataik hasznosulhassanak, új igényeikre figyeljen a társadalom. A szociális ellátások fenntarthatók legyenek, az életkori diszkrimináció eltűnjön, és a generációk között együttműködés épüljön és ne a szakadék mélyüljön. Ezen munkálkodik projektjeivel a CédrusNet-Program.
  • Az idősek aránya rohamosan nő, a gyerekeké csökken. Az előrejelzések szerint 30 éven belül megduplázódik a 80 évesek aránya! Egyre kevesebb munkavállalónak kellene eltartania egyre több nyugdíjast. Ezek a tények és előrejelzések összeomlással fenyegetik az ellátó rendszereket: a nyugdíjrendszert és az idősellátást.
  • Ezért sem lehet a nyugdíjasokat csak problémaként kezelni, hiszen tudásuk, tapasztalataik, aktivitási igényeik hatalmas tartalék erőforrás.
  • Életszakaszokban kell gondolkodni az idősödők népes tömegéről és nem statisztikai korcsoportként kezelni őket!
  • A hamis „idős” sztereotípiák legyőzéséért bevezettük a CédrusNet-Generáció fogalmat: azok a lassan idősödő emberek tartoznak ide, akik haladni szeretnének a korral, akik olyan fő normák mentén kívánják szervezni az életüket, mint a szolidaritás, egészségtudatosság, életpálya tervezés, hasznosság, közösségi kapcsolatok, kompetencia karbantartás.
  • A CédrusNet társadalmi innovációs program, vagyis új megoldásokat hoz és megtanít új megoldásokban gondolkodni. Például társadalmi együttműködésben. Közös helyi ügynek kell lennie, hogy lehetőséget adnak az idősödők számára tapasztalataik értékesítésére. Ez érinti a közigazgatási, az üzleti, a civil és tudományos szféra képviselőit is.

A német-magyar eseményt Magyarország Stuttgarti Főkonzulátusa és a baden-württenbergi Gazdasági, Munkaügyi és Idegenforgalmi Minisztérium szervezte.

A képen: a panel-beszélgetés. Jobb szélen a CédrusNet képviselője Lakó-Tóth Edit.