Gábor Judit: Miért élnek a nők tovább, mint a férfiak?
2016-10-23
Csepeli György : CROWDSOURCING – a kollektív ész
2016-11-09

 

Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy valaki beléphessen az állampolgári tudomány valamelyik csarnokába.  Szaporodnak a nemzetközi tapasztalatok az idősödő  állampolgárok tömeges és szervezett bevonásáról  a kutatásokba.  Ezek sok esetben játékosak, szórakoztatóak is, tehát nem egyszerűen értelmes elfoglaltságot, hanem élményt is nyújtanak: lehet állatokat megfigyelni, könyvtárban búvárkodni, interjúkat  készíteni, adatokat gyűjteni…..  Ráadásul tudjuk, hogy az átlagéletkor emelkedésével a társadalom egyre nagyobb hányadát teszik ki a maguk számára nagy szabadságfokkal újabb és újabb kihívásokat kereső idősödők – szinte nincs is ígéretesebb célcsoport olyan kutatók számára, akik épp most kezdenek erőforrást keresni majdani projektjeikhez.

A nyugdíjasokhoz forduló tudósoknak természetesen tisztában kell lenniük célcsoportjuk sajátosságaival, korlátaival is. A hálózati együttműködés alapját jelentő közösségi média-világban idegenebbül mozognak, kevesen használnak okos telefont, ami lassan alapeszközzé válik bizonyos típusú kollaboratív kutatásoknál (főleg a terepen történő egyedi adatgyűjtéseknél.

Mindezt persze lehet a túlsó oldalról is nézni. Talán éppen egy állampolgári tudományprojekt adhatja meg a végső lökést, hogy a digitális kultúrához a legnagyobb késéssel közeledő idősek átlépjék a korlátokat, ami hálózati polgárrá (network citizen) teheti őket.

Programunk az által,  hogy nemzetközi megoldásokat kutat a szenior tudástőke hasznosítására és új kutatási feladatokat keres az idősödő népesség számára- lökést adhat  az állampolgári tudományprojektek hazai terjedésének is.

Hogyan kezdhetünk hozzá?

  • A már jelenleg is futó, legsikeresebb nemzetközi állampolgári tudományprojektek közvetlen népszerűsítésével, azokba való bekapcsolódással (képzés-szerű ráhangolással, esetleg hozzásegítve az érdeklődőket a projekthez szükséges angol nyelvtudás minimumához, vagy közösségi hozzáférés biztosításával).
  • A már jelenleg is folyó, főleg helytörténeti jellegű állampolgári kutatásokban a legjobb gyakorlatnak tekinthető elemek feltárásával, a legérdekesebb történetek összegyűjtésével, médiatartalommá formálásával,
  • S végül indítható, felépíthető, megtervezhető olyan új, kifejezetten a „jégtörést” szolgáló állampolgári tudományos program, amely témát, akadémiai partnert és megfelelő szervezőmunkát kínálva kifejezetten azért indul, hogy legyen példaértékű hazai kísérlet.

Ideje minél nagyobb léptekkel a világ után eredni.