Társadalmi innováció

Rohamosan idősödik a társadalom. A fiatalok, idősek aránya drámai gyorsasággal változik.  A mai magyar 30-as, 40-es korosztály 70-es éveiben a társadalom legnépesebb csoportja lesz. A KSH becslése szerint 30 éven belül a kb. 8.300.000 lakosú Magyarország egynegyede már 60 év feletti lesz.  Hozzávetőlegesen 3.100.000 ember!

A demográfiai folyamatok gyökeresen átrendezik az életkörülményeket, a munka világát, és összeomlással fenyegetik a társadalmi ellátó rendszereket. A gyorsan idősödő társadalmakban külön kihívás a gyors ütemű technológiai fejlesztés, a robotizáció és a mesterséges intelligencia. Egyidőben jelentkezik munkaerőhiány és feladatnélküliség. Tömegesen szűnnek meg szakmák és munkahelyek, az új munkatartalmak pedig túl gyorsan és tömeges igénnyel jelentkeznek. A lineáris életpálya-modellek nem működnek, új életstratégiákra és együttműködési technikákra lesz/van szükség. A hagyományos egészségügyi ellátás sem lesz fenntartható: készülni kell a digitális egészségügyi alkalmazások fejlesztésére és használatára.

A koncepció

A CédrusNet a változás és a kooperáció programja, helyi szinteken átfogó választ ad a fenti kihívásokra. Az idősödő szakemberek kompetenciáinak és tapasztalatainak hosszan tartó hasznosulásához és a társadalmi piac kiépítéséhez ad módszereket. Ezekre a célokra fejlesztettük ki az alapprogramokat. A program számos egymást erősítő kezdeményezésen keresztül hasznosítja a szenior tudásokat, gyarapítja és működteti az idősekben megtestesülő társadalmi tőkét, enyhíti a munkaerőhiányt, javítja az idősek életminőségét, közösséget épít, az idősödő társadalom új ökoszisztémáját hozza létre – összekötve a szenior és fiatal polgárokat, helyi vállalkozásokat, civil szervezeteket és az önkormányzatot.

Hogyan működik?

A CédrusNet projektjei, képzései, módszerei önállóan is hasznosíthatók, de a tervezett hatást ún. LivingLab-ként „élő laboratórium”-ként fejti ki legjobban. Ez egy innovatív közösségi tér, fejlesztések, képzések, közösségi alkalmak helyszíne, ahol szükségképpen találkoznak az érintettek: egyének, társadalmi és piaci szervezetek képviselői és szakpolitikusok. Ebben a keretben valósulnak meg a CédrusNet alapprogramjai: a Hivatásos nagyszülő és Időslátogató intézménye, a jobb életminőséget szolgáló Cédruskörök, itt működik a Szenior Tudásbank, itt kutatjuk a helyi társadalmi piac új igényeit, amelyekre új szolgáltatásokat, képzéseket tervezünk. Épül a Szenior Foglalkoztatási piac a hasznosságélmény és a kiegészítő jövedelem megteremtéséért.

Kecskemét MJ Város Önkormányzata az országban elsőként döntött 2017-ben egy átfogó innovációs kísérlet, a CédrusNet mintaprojektjeinek megvalósításáról.  Egy éves ismerkedő- kutató munka után 2018-januárjában elkezdődött az alapprogramok megvalósítása. A két éves pilot szakasz célja a modell és a módszerek gyakorlati kipróbálása, a megvalósult projektek fenntarthatóságának és terjesztésének előkészítése.

Bővebben az alapprogramokról a Kecskemét Mintaprogram menüpontban olvashatnak.