Gábor Judit: Miért élnek a nők tovább, mint a férfiak?

Az agykutatás új eredményeiből….
2016-10-19
Z. Karvalics László: Kutató polgárok
2016-11-06

Abban a pillanatban, ahogy megszületünk az életünk el van döntve. Eddig azt hallottuk, hogy a férfiak azért élnek rövidebb ideig, mert sokat dohányoznak többet isznak, túleszik magukat, több sztressz éri őket. Egy legújabb kutatás szerint nem ez a döntő tényező, az ok az evolucióban keresendő. “Természetesen, a társadalmi és életmódbeli tényezők is befolyással vannak, de úgy tűnik, hogy valami mélyebben beivódott a biológiánkba”, mondja Tom Kirkwood, aki a biológiai  öregedés alapjait tanulmányozza a Newcastle Egyetemen az Egyesült Királyságban.

Mint tudjuk, a sejt genetikai információit hordozó DNS általában kromoszómának nevezett makromolekulákba van csomagolva. Ezek párokban vannak minden nőnél és férfinál. A nőknek két X kromoszómája van, a férfiaknak viszont egy X és egy Y.

Egy nő pulzusszáma emelkedik a menstruációs ciklus során, mely ugyanazokkal az előnyökkel jár, mint a mérsékelt testmozgás. Ez a különbség kihat a sejtek öregedésére is. Miután a nők két X kromoszómával rendelkeznek, ez azt is jelenti, hogy van egy tartalék kromoszómájuk, ha a másikban “hiba” keletkezik.  Mivel a férfiaknak X és Y kromoszómájuk van, ha az egyik meghibásodik, a másik kromoszóma nem tudja átvenni az eredeti kromoszóma szerepét, azaz nem rendelkeznek back-up al. Az idő múlásával több sejt elkezdhet meghibásodni, igy a férfiaknál nagyobb a kockázat, ha fellép valamilyen betegség.

Egy másik kiváltó ok lehet a férfiak és nők közti méret külünbség. Magasabb emberek testében több sejt van, ami azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel alakulnak ki káros mutációk; a magasabb testalkatúak teste több energiát éget, ami növelheti a szöveteken belüli elhasználódást. Mivel a férfiak általában magasabbak, mint a nők, ezért hosszú távú károsodással nézhetnek szembe.

De talán az igazi ok a tesztoszteronban rejlik, ami a legtöbb férfira jellemző jegyeket adja:a mélyebb hang, a szőrösebb test, a kopaszodó fejkorona. Erre talán van egy bizonyíték, ami egy váratlan helyről érkezett: a császári udvarból, a Chosun dinasztia idejéből Koreában. Han-Nam Park , koreai tudós nemrégiben megvizsgálta a XIX. századi udvari élet részletes nyilvántartását, amelyben 81 herélt eunuchról talált adatot, akiknek a heréit már a serdülőkor előtt eltávolították. Elemzései során kiderült, hogy az eunuchok mintegy 70 évig éltek , szemben az udvar többi férfi tagjával, akiknél az átlagos élettartam mindössze 50 év volt. A tesztoszteron hiánya tehát a hosszabb életkorhoz vezetett.

Ugyanakkor a nők  nemcsak elkerülik a tesztoszteron okozta kockázatot – ráadásul a saját “fiatalság elixírjükből” is részesülnek , amely segít gyógyítani a szervezetben az évek okozta pusztítást. A női nemi hormon, az ösztrogén egy “antioxidáns”, mely szinte kisöpri azokat a mérgező vegyi anyagokat, melyek a sejtek károsodását okozzák. Állatkísérletek kimutatták, hogy azok a nőstények, melyeknél operáció következtében hiányzik az ösztrogén, általában kevesebb ideig élnek, épp tökéletes ellentéteként a férfi eunuchok sorsának.

A férfiak és nők adta különbségeket a tudósok ezt egyfajta evolúciós fizetségnek tekintik, a férfiak és a nők  legjobb esélyének, hogy átadják a génjeiket. A párzásnál a nők nagyobb valószínűséggel választják az alfa hímet, s kiszivattyúzzák a tesztoszteront. De ha gyermek születik, a férfiak könnyebben mellőzhetők. Sokkal fontosabb, hogy a gyerekek anyjának szervezete legyen jó állapotban, mint az apáé.

Sajnos ez sovány vigasz a férfiak számára. A tudósoknak valószinűleg sokáig kell keresniük a végleges választ az eredeti kérdésre. Csak abban bizhatunk, hogy sikerül megtalálni azt a tudást, amely hozzásegit ahhoz, hogy tovább élhessünk. (JG)

Röviditett kivonat. Az eredeti szöveg itt található.

Why do women live longer than men? By David Robson BBC Future’s  2015