Az agykutatás új eredményeiből….
2016-10-19
Z. Karvalics László: Kutató polgárok
2016-11-06

Abban a pillanatban, ahogy megszületünk az életünk el van döntve. Eddig azt hallottuk, hogy a férfiak azért élnek rövidebb ideig, mert sokat dohányoznak többet isznak, túleszik magukat, több sztressz éri őket. Egy legújabb kutatás szerint nem ez a döntő tényező, az ok az evolucióban keresendő. “Természetesen, a társadalmi és életmódbeli tényezők is befolyással vannak, de úgy tűnik, hogy valami mélyebben beivódott a biológiánkba”, mondja Tom Kirkwood, aki a biológiai  öregedés alapjait tanulmányozza a Newcastle Egyetemen az Egyesült Királyságban.

Mint tudjuk, a sejt genetikai információit hordozó DNS általában kromoszómának nevezett makromolekulákba van csomagolva. Ezek párokban vannak minden nőnél és férfinál. A nőknek két X kromoszómája van, a férfiaknak viszont egy X és egy Y.

Egy nő pulzusszáma emelkedik a menstruációs ciklus során, mely ugyanazokkal az előnyökkel jár, mint a mérsékelt testmozgás. Ez a különbség kihat a sejtek öregedésére is. Miután a nők két X kromoszómával rendelkeznek, ez azt is jelenti, hogy van egy tartalék kromoszómájuk, ha a másikban “hiba” keletkezik.  Mivel a férfiaknak X és Y kromoszómájuk van, ha az egyik meghibásodik, a másik kromoszóma nem tudja átvenni az eredeti kromoszóma szerepét, azaz nem rendelkeznek back-up al. Az idő múlásával több sejt elkezdhet meghibásodni, igy a férfiaknál nagyobb a kockázat, ha fellép valamilyen betegség.

Egy másik kiváltó ok lehet a férfiak és nők közti méret külünbség. Magasabb emberek testében több sejt van, ami azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel alakulnak ki káros mutációk; a magasabb testalkatúak teste több energiát éget, ami növelheti a szöveteken belüli elhasználódást. Mivel a férfiak általában magasabbak, mint a nők, ezért hosszú távú károsodással nézhetnek szembe.

De talán az igazi ok a tesztoszteronban rejlik, ami a legtöbb férfira jellemző jegyeket adja:a mélyebb hang, a szőrösebb test, a kopaszodó fejkorona. Erre talán van egy bizonyíték, ami egy váratlan helyről érkezett: a császári udvarból, a Chosun dinasztia idejéből Koreában. Han-Nam Park , koreai tudós nemrégiben megvizsgálta a XIX. századi udvari élet részletes nyilvántartását, amelyben 81 herélt eunuchról talált adatot, akiknek a heréit már a serdülőkor előtt eltávolították. Elemzései során kiderült, hogy az eunuchok mintegy 70 évig éltek , szemben az udvar többi férfi tagjával, akiknél az átlagos élettartam mindössze 50 év volt. A tesztoszteron hiánya tehát a hosszabb életkorhoz vezetett.

Ugyanakkor a nők  nemcsak elkerülik a tesztoszteron okozta kockázatot – ráadásul a saját “fiatalság elixírjükből” is részesülnek , amely segít gyógyítani a szervezetben az évek okozta pusztítást. A női nemi hormon, az ösztrogén egy “antioxidáns”, mely szinte kisöpri azokat a mérgező vegyi anyagokat, melyek a sejtek károsodását okozzák. Állatkísérletek kimutatták, hogy azok a nőstények, melyeknél operáció következtében hiányzik az ösztrogén, általában kevesebb ideig élnek, épp tökéletes ellentéteként a férfi eunuchok sorsának.

A férfiak és nők adta különbségeket a tudósok ezt egyfajta evolúciós fizetségnek tekintik, a férfiak és a nők  legjobb esélyének, hogy átadják a génjeiket. A párzásnál a nők nagyobb valószínűséggel választják az alfa hímet, s kiszivattyúzzák a tesztoszteront. De ha gyermek születik, a férfiak könnyebben mellőzhetők. Sokkal fontosabb, hogy a gyerekek anyjának szervezete legyen jó állapotban, mint az apáé.

Sajnos ez sovány vigasz a férfiak számára. A tudósoknak valószinűleg sokáig kell keresniük a végleges választ az eredeti kérdésre. Csak abban bizhatunk, hogy sikerül megtalálni azt a tudást, amely hozzásegit ahhoz, hogy tovább élhessünk. (JG)

Röviditett kivonat. Az eredeti szöveg itt található.

Why do women live longer than men? By David Robson BBC Future’s  2015

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük