AZ ELVESZTEGETETT TUDÁS – A SZENIOR TAPASZTALAT ÉRTÉKE
2021-05-21
HÍD A NAGYVÁLLALATOKHOZ – „BRIDGE TO BENEFIT” MESTERKURZUS
2021-06-11

AZ ELSŐ TÉMA A FACEBOOK VOLT

Új, beszélgetésre invitáló programsorozatunk első eseményét 2021. június 9-én tartottuk. A találkozó egy online szobában zajlott, miközben többen Facebook oldalunkon élőben követhették a diskurzust. A téma: A Facebook és Mi. Több generációs beszélgetés, tanulás fiataloktól algoritmusokról, szabályozásról és magunkról, ahogyan használjuk a Face-t.

KIEMELÉSEK, FONTOS GONDOLATOK AZ ESEMÉNYRŐL

HA VALAHOL VALAMI INGYEN VAN, AKKOR TE VAGY A TERMÉK!

Az FB célja, hogy minél tovább a felületen maradj. Fejleszti a szolgáltatásokat és azonosítja az érdeklődésedet. Amikor egy történet, egy post vírusszerűen terjed, látja kiknek a körében népszerű és kit, milyen témák érdekelnek. De csak azért akar kiismerni, hogy az érdeklődésednek megfelelően „dobjon” fel majd neked hirdetéseket, hiszen ebből van az ő bevétele. Vajon ez rossz? Vagy elfogadható? Hiszen szeretjük a Face-t!!!

REAGÁLÁSOK – LÁJKOK, EMLÉKOLDALAK

Azonnali reagálásra késztetnek az értesítések és te is figyeled ki „lájkolta” a bejegyzésedet és örülsz, még akkor is, ha nem biztos, hogy el is olvasta. A”LIKE” legtöbbször nem több, mint egy szia, vagy egy puszi, mert kedveljük azt aki posztolt valamit.

És egyszerűbb, mint írni valamit, válaszolni. A Face segít is a különböző érzelmeket kifejező ikonokkal. Arra is csak kattintani kell.

GYÁSZHÍR ISMERŐSÖK, BARÁTOK PROFILJÁN

Szomorú, zavarba ejtő, nehéz reagálni a Facebook szokásos eszközeivel. Még szomorúbb, amikor eltemetett ismerős profiljával találkozol a Facebookon. Sokáig egyáltalán nem volt lehetőség törölni ezeket az oldalakat. De ma már EMLÉKOLDALLÁ lehet nyilvánítani, illetve te is rendelkezhetsz arról, hogy mi legyen a sorsa a te személyes Facebook oldaladnak, ha te már nem leszel.

HAMIS PROFILOK- ÁLPROFILOK

A hamis profilt alkalmazzák pl. befolyásolásra, álhírek terjesztésére., csalásra. Egy hamis profillal jogot szerzel az FB szolgáltatásaira, vagyis létrehozhatsz oldalakat, hirdethetsz, posztolhatsz. A Facebook is reagált erre (megfigyelhettük az amerikai elnökválasztás kapcsán is) egy hamishír figyelő algoritmussal. Ez jelzi, hogy valószínűleg álhírről van szó.

Az álprofilok gyakran ártalmatlanok és csak arról van szó, és hogy a munkahelyen nem vennék jó néven, ha posztolgatna, vagy éppen az álarc mögé bújó nem szeretné, hogy a HR-es olvassa posztjait, nézegesse a kapcsolatait.

CÉDRUSNET TALLÓZÓ

Van profilunk, oldalunk, sok ismerősünk a Facebook-on, több csoportnak is tagjai vagyunk. És most alapítottunk egy új oldalt mi is. A CédrusNet program FB felületét. Ezzel most vizet viszünk a tengerbe!? Vagy mégsem?

Minden információ fent van az interneten CédrusNet érdeklődési köréből is. Ha nem is mindig magyar nyelven. De nem biztos, hogy ráakadunk, vagy tudunk róla, hogy egyáltalán keresni kellene.

Ezért vállaljuk, hogy rendszeresen tallózunk a Facebook-on és kis ismertetők kíséretében megosztjuk az általunk válogatott legfontosabb legérdekesebb tartalmakat. Ez lesz a CédrusNet Tallózó.

A TÁRSALGÓT PEDIG FOLYTATJUK

Terveink szerint havonta meghatározott napokon – egy-egy ritkán előkerülő, vagy éppen nagyon is „élő” téma körbejárásával. Ehhez várunk ötleteket tőletek is. Intimebb témák esetében nem közvetítjük a beszélgetést.

Örülnénk nagyon ha olvashatnánk ajánlott témákat, hozzászólásokat a Facebook használattal kapcsolatban. Írjatok a Facebook-on vagy e-mail-en: info@cedrusnet.hu

FILMAJÁNLÓ A TÉMÁHOZ
Társadalmi dilemma (The Social Dilemma) – a Netflixen érhető el.