OKOS ESZKÖZÖK ÉS ÚJ TANULÁSI KÖRNYEZET AZ IDŐSGONDOZÁSBAN

60+ Az aktív idősödők magazinja
2021-01-17
3 GENERÁCIÓS KÍSÉRLETBE KEZDÜNK! 30-50-60+
2021-05-06

PARTNEREK VAGYUNK – D-CARE NEMZETKÖZI PROGRAM

Világjelenség, hogy  gyorsan idősödik a társadalom. Egyre   tovább , élünk és egyre több idős ember ellátását, gondozását kellene  megoldani   az európai társadalmakban. Hiába építenénk sok idősotthont, nincs  és még kevésbé lesz elegendő orvos, szakápoló az ellátáshoz.

Új,  megoldások bevezetése válik szükségessé: okos  eszközök, okos otthonok, a  digitális technikákra és a hálózatokra épülő  megoldások- az okos városokban..

A D-CARE (Danube-CARE – Dunamenti Gondoskodás) projekt intelligens és innovatív gondozási modellek kidolgozását, tesztelését és validálását tűzte ki célul Európában. 9 Dunamenti ország összefogásával támogtaja a társadalmi innovációt és a kompetenciák fejlesztését. Együttműködési hálózatot hoz létre a régiókon belül és transznacionális szinten egyaránt.

A CédrusNet-Erasmus Intézet Kft. szakmai vezetésével Kecskemét az egyik megvalósítási helyszín.
A D-CARE projekt erősíti és integrálja a regionális szociális és egészségügyi rendszereket. Megtervezi, teszteli és megvalósítja az Innnovatív Tanulási Környezetek modelljét, annak érdekében, hogy megkönnyítsék az intelligens gondozási szolgáltatások bevezetését és alkalmazását.

A D-CARE projekt főbb céljai                   

A D-CARE egyik fontos célja egy nemzetközi együttműködési hálózat létrehozása. A résztvevő szervezetek a Dunamenti régió 9 országából származnak, és neves kutatóintézetek, cégek és állami szereplők tartoznak közéjük. A D-CARE kiemelt célkitűzése, hogy kifejlesszen egy Innovatív Tanulási Környezetet, ami nagyban meg fogja könnyíteni az innovatív idősgondozási szolgáltatások használatát a szociális és egészségügyi rendszerekben. Ezt a Tanulási Környezetet 5 országban fogják tesztelni, melyek egyike Magyarország. Ezen felül, az eredményeket politikai döntéshozók és szabályozók számára kívánják bemutatni, bízva az új módszertanok alkalmazásában.

 A D-CARE projekt várt hatásai

A D-CARE eredmények révén 8 dunai régió fejlesztési kapacitását és készségeit a lakosság foglalkoztatási igényeinek kielégítésére, és az idős emberek új, intelligens gondozási szolgáltatásokhoz juthatnak hozzá. A projektben részt vevő szervezetek innovatív, okos megoldásokat próbálhatnak ki, és megoszthatják a tapasztalataikat.