A Mosolygás Titokzatos Ereje
2017-10-08
Jutalompálya, avagy a hasznosság élménye
2017-11-20

Generációs konfliktusok,  nemzedékek közötti ellentétek mindig voltak. Kérdés, ez most nagyon más-e?

Az biztos, hogy már nem  érvényesek a  biológiai kategóriák, ma már  nem egy emberöltő  20-25 év  jelöli ki a generációs határokat, hanem az új technológiákhoz való alkalmazkodás, tanulási opciók illetve a változó társadalmi értékekre adott válaszok.  Jelenleg ezek a határok és velük a generációs identitás 12-15 évenként változik.
Nagy Generáció: Tom Brokaw amerikai újságíró megnevezését vette át a világ. De nevezik őket veterán generációnak is. Ők valójában az Apák nemzedéke, akik a gazdasági világválság, az amerikai Great Depression idején nőttek fel, majd elmentek harcolni a háborúba, a háború után részt vettek a romeltakarításban és az társadalom újjáépítésében. A baby boomer-ek szülei.
B-Generació Baby boomer-ek, a remény és bizakodás légkörében a háború után 1946-64 között születettek igen népes tábora. Őket nevezik itthon nagygenerációnak,  sokan voltak – vannak- és a kor szellemének megfelelően lázadtak. Különlegessé, a 60 as évek közös , mondhatni globális szocio-kulturális élménye teszi őket: Beatles és Rolling Stones, a magnó, házi-bulik, hippy mozgalom, párizsi diáklázadás, Bob Dealen, Kennedy gyilkosság, Jézus-mozgalom.
X- Generáció : 1965 és 79 között születtek. Már egy felgyorsult világhoz kellett alkalmazkodniuk, Értékrendjükben még sok a közös a szülőkével munkamániásak, céljuk az anyagi javak, a biztonság megteremtése. Jelentős részüket elvált szülők, dolgozó nők nevelték. Önállóbbak, mint szüleik. Ők a kulcsos gyerekek.
Y-Generáció: 1980-95 között születtek. Az online gyermekei, digitális bennszülöttek. Élményközpontú, önmegvalósító nemzedék, önállóság, kezdeményezőkészség jellemzi, a munkában is élményt keres és sokra tartja a szabadidejét.
Z-Generáció: 1995 után születtek csoportja. A legkisebb létszámú nemzedék és az első globális generáció. Ugyanazon a zenén, filmen, híreken nőttek fel, ők a legiskolázottabbak és a várható leghosszabb élettartammal rendelkeznek. A Z generáció munkába és társadalmi pozíciókba kerülése várhatóan további , radikális változásra és alkalmazkodásra készteti a társadalmat, a munkaerőpiacot és a több generációt.

A baby boomerek, a mi Nagygenerációnk. Gyerekeink,  az X és Y generáció viszonya a munkához, a közösséghez, a hagyományokhoz radikálisan eltérő a  mienktől. Megismerésük nem csak kozelebb hozza egymáshoz a nemzedékeket de izgalmas szellemi kalandozás is. (se)