CÉDRUSNET TARISZNYA 2021- A LEGFONTOSABB GONDOLATOK

D-CARE INNOVÁCIÓS VERSENY FELHÍVÁS
2021-12-13
A CÉDRUSNET KOROSZTÁLYOK
2022-02-16

PARADIGMAVÁLTÁST sürget a demográfiai bomba, hogy az idősödő emberek sokasága jó minőségű életet élhessen, tudásuk, tapasztalataik hasznosulhassanak, új igényeikre figyeljen a társadalom. A szociális ellátások fenntarthatók legyenek, az életkori diszkrimináció eltűnjön, és a generációk között együttműködés épüljön és ne a szakadék mélyüljön. Ezen munkálkodik projektjeivel a CédrusNet Program.

– A tények: AZ IDŐSEK ARÁNYA ROHAMOSAN NŐ, a gyerekeké csökken. Az előrejelzések szerint 30 éven belül megduplázódik a 80 évesek aránya! Egyre kevesebb munkavállalónak kellene eltartania egyre több nyugdíjast. Ezek a tények és előrejelzések ÖSSZEOMLÁSSAL FENYEGETIK AZ ELLÁTÓ RENDSZEREKET: a nyugdíjrendszert és az idősellátást.

– Ezért sem lehet a nyugdíjasokat csak problémaként kezelni, hiszen tudásuk, tapasztalataik, aktivitási igényeik hatalmas TARTALÉK ERŐFORRÁS.

ÉLETSZAKASZOKBAN KELL GONDOLKODNI az idősödők népes tömegéről és nem statisztikai korcsoportonként kezelni!

-A hamis „idős” sztereotípiák legyőzéséért bevezettük a CÉDRUSNET-KOROSZTÁLYOK fogalmat: azok a lassan idősödő emberek tartoznak ide, akik haladni szeretnének a korral, akik olyan FŐ NORMÁK mentén kívánják szervezni az életüket, mint a szolidaritás, egészségtudatosság, életpálya tervezés, hasznosság, közösségi kapcsolatok, kompetencia karbantartás.

– A CédrusNet társadalmi innovációs program, vagyis ÚJ MEGOLDÁSOKAT HOZ ÉS MEGTANÍT ÚJ MEGOLDÁSOKBAN GONDOLKODNI. Például társadalmi együttműködésben. Közös helyi ügy kell legyen lehetőséget adni az idősödők számára tapasztalataik értékesítésére. Ez érinti a közigazgatási, az üzleti, a civil és tudományos szféra képviselőit.