MIBEN MÁSOK A MAI GYEREKEK?
2018-11-10
OKOS ESZKÖZÖK ÉS ÚJ TANULÁSI KÖRNYEZET AZ IDŐSGONDOZÁSBAN
2021-03-23

Belső motiváció nélkül nincs indulás

Mi az, ami rávehet egy embert arra, hogy megmozduljon, és kezdjen valamit az életével? Miért lát neki bárki, hogy egy mozgásra épülő klubot és mellé egy egész korosztálynak megfelelő módszert dolgozzon ki, azért, hogy embereket mozdítson ki az addig kényelmes világukból?

– 10/11. oldal

 

A Baba Yaga projekt

A szláv nyelvekben a baba yaga boszorkányt jelent, pedig a Thérèse Clerc által szervezett csoport tagjait inkább varázslónak kellene nevezni. Olyan projektet valósítottak meg, mely megoldást jelent az egyedül élő idősek számára aktív életük megtartásában, lehetőséget egy támogató és szórakoztató közösséghez való csatlakozásra és esélyt a boldogságra a még hátra lévő években.

– 41. oldal

 

Az alvásnál is a minőség számít

A harmonikus, egészséges élethez három dolog mindenképpen kell: táplálkozás, mozgás és alvás – szögezi le G. Németh György, a Budapesti Alvásközpont igazgatója, a Magyar Alvásszövetség elnöke. „Bármelyikkel gond van, az tönkre teheti az ember életét.”

– 16. oldal

 

Felfedezőút

Zűrös a világ. Sokféle információ zúdul az emberre. Óráról órára változó hírek, pletykák próbálják átírni vágyainkat, gondolatainkat. Ezek sokkal tudatosabb hozzáállásra késztetnek bennünket, hogy ne billentsenek ki az egyensúlyunkból. Jó, ha megtanulunk a bajokból mielőbb kilábalni, sőt azokat akár az előnyünkre is fordítani.  Egy korábbi gazdasági igazgató nyugdíjba vonulása után új szerepet talált magának. Kutatásai, tanulmányai és a több évtizedes személyes tapasztalatai mellé elvégzett egy életvezetési tanácsadó tanfolyamot is, és kortárs boldogságkurzusok kezdeményezője lett.

– 30/31. oldal

Családfát kutatnak, családi krónikát írnak

A történelem sokszor felfoghatatlan messzeség. Ám ha a történelemből családunk ősei is előtűnnek, akkor már személyes élménnyé válik. A távoli múltba nyúló gyökerek feltárása, a családfa-kutatás felér egy izgalmas kirakós játékkal. Minél több elem kerül a helyére, annál érthetőbb a kép, a múlt.

– 36/37/38. oldal

 

A nap üdvözlete – ma is tettem magamért valamit

Egy 63 éves közgazdász, szakmai konzulens, fiatal szakemberek mentora, az egészségtudatosság inspiráló, tevékeny közösségi embere a karantén idején online jógacsoportot szervezett. Orosz József a tapasztalatairól mesél.

– 17. oldal

 

Egy antikütyüs vallomása

A szerző vallomását mindazok figyelmébe ajánlja, akik nehéz vagy netán keserves viszonyban vannak a gépekkel. És jobban szeretik a mosogatógépet, a mikrót, mint az ipadet vagy az okos telefont. Elmeséli, honnan indult.

– 23. oldal

Profi amatőrök

Állampolgári tudomány – izgalmas közösségi tevékenység 60 év felett. Szaporodnak a nemzetközi tapasztalatok az idősödő polgárok tömeges és szervezett bevonásáról a kutatásokba.  Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy valaki bekapcsolódjon egy-egy projektbe.

– 39. oldal

 

Keresem a társam, vagy már késő?

Fiatal korunkban sokan álmodoztunk arról, ahogy szépen, szeretetben együtt öregszünk meg életünk párjával. De mi van akkor, ha menet közben kiderült, hogy akit választottunk, nem ideális társ, vagy eddig nem került az utunkba az igazi? Vagy megtaláltuk, de már elvesztettük? Kell próbálkozni? Lehet még?

– 29. oldal

 

A mentális egészég sem jár alanyi jogon

A mentális egészség ma már nem a mentális zavarok – például a depresszió vagy a demencia – tüneteinek hiányát jelenti, hanem a pozitív életszemléletet, a szubjektív jóllétet. Kutatások bizonyítják, hogy a mentális egészség segít csökkenteni a fizikai fájdalom, betegség vagy veszteség hatásait, ezért nagy figyelmet kell fordítani megőrzésére.

– 32. oldal

Másokkal együtt gyalogolni ingyenes orvosság

A házi munka, kertészkedés, unokázás, bevásárlás, takarítás mind fizikai testmozgás, de nem sportolás. A testi, szellemi és lelki megújuláshoz kell a rendszeres mozgás, amit soha nem késő elkezdeni, a gyaloglás például rengeteget segíthet! – ez Monspart Sarolta határozott véleménye. A korábbi tájfutó világbajnok mesél pályafutásáról, az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatáról és még edzéstervet is javasolt a 65 év felettieknek.

– 4/5/6/7 oldal

 

Nordic walking – az északi séta

Nem sok olyan sport van, amit jó szívvel ajánlanak a szakemberek 60 év felettieknek. Amihez nem kell sportos előélet, drága felszerelés, a gyakorlásához nem váltunk belépőjegyet és közben együtt lehetünk régi vagy új barátainkkal. Ami jót tesz a testnek és a léleknek egyaránt.

– 12/13 oldal

A jövő elkezdődött: okos-otthon okos-telefonnal

Az USA nyugdíjas szövetsége által készített felmérés kimutatta, hogy az idősek 85%-a az otthonában szeretne élni, ameddig csak lehet. Azonban a kor előrehaladtával, bizonyos képességeink csökkenésével és időskori betegségek megjelenésével az önálló élet menedzselése nem is olyan könnyű. Hogy az otthonukban egyedül élő idősek életmindősége jó maradjon, családjuk biztonságban tudhassa őket, a modern technológia újabb és újabb okos megoldásokat kínál.

– 27. oldal

 

Ismerjük meg önmagunkat

Az önismeret fejlesztéséről időskorban sem kell lemondani. Új dolgokat megismerni, új helyzetekbe kerülni felér egy önismereti tréninggel. Megfigyelhetjük magunkat egy-egy helyzetben, átgondolhatjuk, mi váltotta ki belőlünk az adott viselkedést, érzelmet, gondolatot. Jó, ha időnként más szemével is megnézzük magunkat. A mély, meghitt beszélgetések nemcsak a kapcsolatainkat erősítik, hanem segítik önmagunk jobb megértését. Az önismereti munka annyiban munka, hogy erőfeszítést igényel, de gyümölcse az önelfogadás nyugalmának elérése.

– 33. oldal