Dr. Felszeghi Sára: A legveszélyesebb szakkörnyezet
2015-11-24

drazséAmerikai kutatók megfigyelték, amikor emberek beszélnek egymással, mindig emelkedik a vérnyomásuk. Amikor viszont az ember az állatokhoz beszél, vérnyomása konstans marad, sőt, ha megérinti, megsimogatja az állatot, még csökkenhet is. Anélkül, hogy túlságosan belemélyednénk az ősembertől ránk maradt biológiai-lelki örökségbe, meg kell állapítanunk, hogy annak idején egy másik emberrel való érintkezés mindig potenciális veszélyt, fenyegetettséget jelentett, ezért növekszik a stressz, míg a kutyával vagy macskával való együttlét nem okozta ezt.

Már több mint 30 éve, a 80-as évek elején végzett kutatások szerint bebizonyosodott, hogy a háziállatok tartásának rengeteg pozitív hatása van az ember egészségére: magasabb az infarktust túlélők aránya, kevésbé veszik igénybe az egészségügyi rendszert (ez társadalmilag is költségeket kímél), csökken az allergiások/asztmások száma kisgyerekek körében, akik korán megszokják, hogy együtt élnek háziállatokkal, kevesebb a keringési betegek száma, általánosságban jobb az ember fizikai és lelki állapota. Mindenféle szociológiai szempontból megvizsgált népesség adatai alapján megállapították, hogy csupán csak a háziállat tartása kiváltja ezeket a jelentős pozitív hatásokat.

A tanulmány következtetéseinek elterjedése valószínűleg növelte a háziállatok számát is az Egyesült Államokban, az azóta eltelt időben végzett hasonló kutatások azonban nem mutattak ki ilyen egyértelmű, pozitív összefüggéseket. Leginkább az allergia csökkenése, a háziállatok jelenléte miatti ún. érzékenyítés hatására, bizonyult téves megállapításnak. Egy másik, a háziállatok megléte és a keringési megbetegedések ritkább előfordulása közötti összefüggést sem sikerült bizonyítani.

Mi magunk azonban, nem túl tudományosan, azért megállapíthatjuk, hogy például a kutyatulajdonosok a napi többszöri sétáltatás – értsd mozgás – következtében pusztán emiatt bizonyára egészségesebben élnek, mint azok, akik estéről estére a televízió előtt sört isznak vagy ropogtatják a chipset.

2 Comments

  1. Sárközy Erika szerint:

    …talán nem csak a fizikai mozgás kényszere, a sétáltatás lehet gyógyító. A gondoskodás a kutyusokról, cicákról érzelmi élmény is: a szeretet, a ragaszkodás élménye, “a szükség van rám” élménye.

  2. Szabó Ruzena szerint:

    Csak jót tudok mondani házi állataimról. Nem nagy a lakásunk, de először hullámos papagájokal, majd halakkal, kutyával, macskával éltünk. Mind külön megfigyelést és figyelmet igényeltek. Mellettük megtanulhatjuk gondoskodást és önzetlen szeretetet. Állatoknak is van jelleme. Gyakran jót nevetünk rajtuk, olyan ügyesen oldják meg a helyzeteket… Hasznosak, kedvesek és viszonozzák a szeretetet. Mindig várnak minket vissza haza. Ruzena

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük